Skip to main content Skip to footer

Vroege echo op medische indicatie

Wanneer je zwangerschap nog pril is, kan dat behoorlijk spannend zijn. Soms zijn er wat zorgen over je zwangerschap. Je hebt bijvoorbeeld bloed verloren of al eerder een miskraam meegemaakt. De verloskundige/gynaecoloog kan je dan een verwijzing geven voor een vitaliteitsecho. We kijken dan vooral of het hartje van je ongeboren kindje klopt. 

Wanneer vindt de vitaliteitsecho plaats?

De vitaliteitsecho voeren we uit tussen de 7e en 10e zwangerschapsweek. In de meeste gevallen is dit een inwendige echo (vaginaal), het embryo is vaak nog te klein om via de buik te kunnen zien. We raden je aan om met een volle blaas te komen en geen kinderen mee te nemen naar de afspraak. Zo is de afspraak rustiger voor je, ook is eventueel slecht nieuws belastend voor kinderen. Bekijk meer tips voor je afspraak bij ons echocentrum.

Wat bekijken we tijdens de vitaliteitsecho?

Het belangrijkste doel van deze echo is de ‘vitaliteit’ van je ongeboren kindje controleren. Dit betekent; checken of het hartje klopt. We controleren daarnaast standaard nog een paar dingen. Zo bekijken we:

  • of het hartje klopt
  • of je zwanger bent van een meerling of niet
  • of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt 

Zien we een kloppend hartje en een goed ontwikkeld embryo? Dan daalt de kans op een miskraam van 10% naar ca. 1-3%.

Kosten en vergoeding vitaliteitsecho

Aan de vitaliteitsecho zijn geen kosten verbonden als er een medische indicatie is. Er is dus een verwijzing voor nodig. Deze echo wordt dan vergoed door de zorgverzekeraar vanuit het basispakket. De vitaliteitsecho is in 2D en duurt ongeveer 15 minuten. Je krijgt na afloop 2 zwart/wit foto’s mee en je ontvangt een link via sms waarmee je de foto's en filmpjes gelijk op je telefoon kunt downloaden en delen met familie en vrienden.