De groei van je kindje controleren
Als je zwangerschap al wat verder gevorderd is, begint je buik ook te groeien. Ook kan je je kindje misschien al voelen. Tijdens de standaard termijnecho en de 20 weken echo heb je je kindje zelfs al kunnen zien. De verloskundige/gynaecoloog kan tijdens de controle vermoeden dat je baby te hard groeit of juist een groeiachterstand heeft. Je krijgt dan een verwijzing voor een groei-echo.
Wanneer vindt de groei-echo plaats?
Deze groei-echo kunnen we tussen de 22e en de 40e week uitvoeren. De verloskundige/gynaecoloog bepaalt wanneer het zinvol voor je is. Het is bij deze uitwendige echo handig om met een volle blaas te komen. Bekijk meer tips voor je afspraak bij ons echocentrum.
Wat bekijken we tijdens de groei-echo?
Tijdens deze groei-echo staat het bekijken van de groei van je ongeboren kindje centraal.
We meten hierbij zo nauwkeurig mogelijk de hoofdomtrek, buikomtrek en de lengte van het botje in het bovenbeen op. Deze metingen zeggen iets over de groei van je kindje in vergelijking met het gemiddelde kind, bij dezelfde zwangerschapsduur. Ook meten we de hoeveelheid vruchtwater en bekijken we de placenta. Zo achterhalen we of je kindje te snel of te weinig groeit. De groeicontrole kunnen we op verzoek van de verloskundige of gynaecoloog meerdere keren herhalen. Zo ontstaat een goed beeld van de groei.
Groei-echo: wat doe je daarna?
Van alle vrouwen die een echo krijgen om de groei te beoordelen is bij het merendeel niets aan de hand. Mocht het wel zo zijn, dan krijg je advies van je verloskundige/gynaecoloog.
Kosten en vergoeding groei-echo
Aan de groei-echo zijn geen kosten verbonden als er een medische indicatie is. Er is dus een verwijzing voor nodig. Deze echo wordt dan vergoed door de zorgverzekeraar vanuit het basispakket. De groei-echo is in 2D en duurt ongeveer 15 minuten. Je krijgt na afloop 2 zwart/wit foto’s mee en je ontvangt een link via sms waarmee je de foto's kunt downloaden en delen met familie en vrienden.