• darkblurbg

Onderzoek naar structurele (lichamelijke) afwijkingen

Tijdens je zwangerschap krijg je standaard twee medische echo’s aangeboden. De eerste is de termijnecho, rond de 10 weken zwangerschap. Rond de 20e week voeren we de 20 weken echo uit. We noemen dit ook wel het structureel echoscopisch onderzoek (SEO). De SEO valt onder de prenatale screening (Wet Bevolkingsonderzoek). Tijdens deze echo kijken we naar structurele (lichamelijke) afwijkingen van je ongeboren kindje. In de meeste gevallen vinden we geen afwijkingen, maar bij 3-4% wel. Het is belangrijk dit tijdig te signaleren, zodat vervolgonderzoek mogelijk is.

Wanneer vindt de 20 weken echo (SEO) plaats?

De 20 weken echo wordt uitgevoerd in de 18 +5 - 19 +5 weken van je zwangerschap. Bij voorkeur rond de 19 weken van de zwangerschap. Het is belangrijk dit onderzoek op tijd uit te voeren. Mochten we afwijkingen vinden, dan is eventueel vervolgonderzoek vaak tijdrovend. Ook is er tijd nodig om eventuele beslissingen te nemen naar aanleiding van deze echo. 

Wat bekijken we tijdens de 20 weken echo?

Bij deze echo kijken we dus naar structurele (lichamelijke) afwijkingen bij je ongeboren kindje. Zo kijken we naar:

  • een open ruggetje
  • een open schedel
  • hartafwijkingen
  • de groei van het kindje
  • de hoeveelheid vruchtwater
  • de ligging van de placenta

De uitslag krijg je direct tijdens of vlak na het onderzoek. Gelukkig vinden we in de meeste gevallen geen afwijkingen, maar houd wel rekening met deze mogelijkheid. Het is ook belangrijk om te weten dan we niet alle afwijkingen met de echo kunnen zien. We raden je aan om geen kinderen mee te nemen naar de 20 weken echo. Bij een afwijkende uitslag overlegt de echoscopist met de verloskundige/gynaecoloog over het vervolgonderzoek. Afhankelijk van de bevindingen krijg je eventueel van de verloskundige/gynaecoloog een doorverwijzing naar het ziekenhuis voor vervolgonderzoek. Bekijk ook onze tips voor je afspraak bij ons echocentrum.

Meer informatie over de 20 weken echo kun je lezen via:https://www.pns.nl.
of in de folder via https://www.pns.nl/20-wekenecho. De folder is in meerdere talen beschikbaar.

20 weken echo: geslacht ontdekken

Natuurlijk brengen we tijdens deze echo je kindje uitgebreid in beeld. De echoscopist bekijkt dus ook de geslachtsorganen, in het kader van de ontwikkeling ervan. Je kunt dan ook vragen naar het geslacht van je kindje. Wil je het liever niet weten? Geef dit van tevoren even aan bij de echoscopist.

Kosten en vergoeding 20 weken echo

Aan de 20 weken echo zijn geen kosten voor je verbonden. Deze medische echo wordt vergoed door de zorgverzekeraar vanuit het basispakket. De 20 weken echo is in 2D en duurt ongeveer 40 minuten. Je krijgt na afloop 2 zwart/wit foto’s mee en je ontvangt een link via sms waarmee je de foto's en filmpjes kunt downloaden en delen met familie en vrienden.

De 20 weken echo in Den Haag? Maak direct een afspraak

De medewerkers van Het Haagse Hof ontvangen je graag op één van de twee centraal gelegen locaties in Den Haag. Je bekijkt je kindje in een rustige en ontspannen sfeer. Voor de 20 weken echo heb je een verwijzing nodig. Maak direct een afspraak.

Afspraak maken