• darkblurbg

De ligging van je kindje vaststellen

Vanaf de 32e week is het voor je kindje het meest stabiel om met het hoofd naar beneden te liggen. De meeste baby’s draaien dan ook spontaan naar deze houding tussen de 32e en 36e week. Je verloskundige of gynaecoloog doet een uitwendig onderzoek om te voelen hoe je kindje ligt. Is er rond de 35e week nog twijfel? Dan krijg je een verwijzing voor een liggingsecho. Het is namelijk belangrijk om te weten hoe de baby ligt.

Wanneer vindt de liggingsecho plaats?

Je verloskundige of gynaecoloog onderzoekt eerst zelf uitwendig hoe je kindje ligt. Pas als er rond 35 weken zwangerschap nog twijfel is voeren we een liggingsecho uit. Dit is in principe een uitwendige echo. We raden je aan geen kinderen mee te nemen naar de afspraak. Zo is de afspraak rustiger voor je. Bekijk meer tips voor je afspraak bij ons echocentrum.

Wat bekijken we tijdens de liggingsecho?

Tijdens de liggingsecho kijken we in eerste instantie naar de exacte ligging van het  kindje in je buik. Daarnaast beoordelen we ook een aantal andere dingen. Zo bekijken we:

  • Of het kindje goed groeit
  • Hoeveel vruchtwater je hebt

Kosten en vergoeding liggingsecho

Aan de liggingsecho zijn geen kosten verbonden als er een medische indicatie is. Er is dus een verwijzing voor nodig. Deze echo wordt dan vergoed door de zorgverzekeraar vanuit het basispakket. De liggingsecho is in 2D en duurt ongeveer 15 minuten. Je krijgt na afloop 2 zwart/wit foto’s en je ontvangt een link via sms waarmee je de foto's en filmpjes gelijk op je telefoon kunt downloaden en delen met familie en vrienden. 

Een liggingsecho in Den Haag laten maken? Maak direct een afspraak

De medewerkers van Het Haagse Hof ontvangen je graag op één van de twee centraal gelegen locaties in Den Haag. Je bekijkt je kindje in een rustige en ontspannen sfeer. Voor de liggingsecho heb je een verwijzing nodig. Maak direct een afspraak.

Afspraak maken