De ligging van de placenta beoordelen

Je hebt rond de 20e week het structureel echoscopisch onderzoek gehad, de 20 weken echo. Bij een aantal van de zwangere vrouwen blijkt tijdens dat onderzoek dat de placenta (deels) over de baarmoedermond ligt. Het is belangrijk later in de zwangerschap te controleren of de baarmoedermond vrij is van placentaweefsel. Een laag liggende placenta kan een natuurlijke bevalling namelijk belemmeren.

Wanneer vindt placentalokalisatie plaats?

De beste periode om placentalokalisatie uit te voeren is rond de 32 weken. We gebruiken hiervoor zowel een uitwendige als inwendige echo. Op die manier zien we niet alleen waar de placenta zich bevindt, maar ook hoe laag hij ligt. We raden je aan om met volle blaas te komen en geen kinderen mee te nemen naar de afspraak. Zo is de afspraak rustiger voor je. Bekijk meer tips voor je afspraak bij ons echocentrum.

Wat bekijken we tijdens de placentalokalisatie?

Als tijdens de 20 weken echo (of een latere echo) is gezien dat je placenta dichtbij of over de baarmoedermond ligt, gaan we dat bij 32 weken zwangerschap nog eens bekijken. We noemen dat placentalokalisatie. In de meeste gevallen is de placenta vanzelf genoeg omhoog getrokken. Het is voor de verloskundige of gynaecoloog belangrijk om te weten of dit het geval is. We bekijken daarom:

  • waar de placenta zich bevindt
  • hoe groot het kindje is
  • hoeveel vruchtwater er is 

De uitslag van dit onderzoek bespreken we met jou en de verloskundige/gynaecoloog.

Kosten en vergoeding placentalokalisatie

Aan placentalokalisatie zijn geen kosten verbonden als er een medische indicatie is. Er is dus een verwijzing voor nodig. Deze echo wordt dan vergoed door de zorgverzekeraar vanuit het basispakket. De placentalokalisatie is in 2D en duurt ongeveer 15 minuten. Je krijgt na afloop 2 zwart/wit foto’s mee en je ontvangt een link via sms waarmee je de foto's en filmpje kunt downloaden en delen met familie en vrienden.